Belki küçük bir misafir bekliyorsun, belki de bunun için hazırlık yapıyorsun. Emin ol, hayatının en farklı, en unutulmaz döneminin senin için ne kadar kıymetli olduğunu biliyoruz. Hamilelik süreci pek çok kadın için; yoğun duygusal iniş çıkışların yaşandığı, sevdiklerinin desteğini en çok hissettiği ve karmaşık duygularla baş başa kaldığı nadir dönemlerden biri. Anne adaylarının hemen hemen pek çoğu “ Nasıl bir anne olacağım? Çocuğumu güvenli bir şekilde doğurabilecek miyim? Onun ihtiyacı olan desteği sağlamada yeterli olacak mıyım? “ gibi sonu gelmez sorularla baş başa kalıyor. Bu soruların senin de kafanı kurcaladığını biliyoruz. Endişe etme! Önce kendin ve minik misafirin için derin bir nefes al. Ve ardından, sana bu dönemi sağlıklı bir şekilde atlatabilmene yardımcı olması için hazırladığımız önerilere bir göz at. Unutma, hormonlarının yoğun iniş çıkışlar yaşadığı bu dönemde yapman gereken ilk şeylerden biri, beslenme alışkanlıklarını kontrol etmek.
Gebelik Dönemi Beslenme ile İlgili En Temel İlkeler
Hamilelik dönemi beslenme alışkanlıkların için en hassas dönem. Çünkü bu dönemde uygulayacağın beslenme stili; minik misafirinin doğum ağırlığını, onun beyin – kas - iskelet - doku gelişimini, senin beden sağlığını ve doğum sonrası kilolarının niteliğini büyük oranda etkileyecek ilk etken. Bu nedenle, sağlıklı bir anne adayı için vereceğimiz gebelik dönemi beslenme tavsiyelerine dikkat kesilebilirsin. Hatta tüm bunları, hamileliğinin başlangıcından bebeğinin ilk yaşına kadar en önemli notlarını alacağın anne & bebek günlüğüne de not alabilirsin.
- Hamilelik dönemi beslenme tarzın, yediğin besinlerden aldığın; yağ, vitamin, enerji, protein ve mineral depolarını dengede tutacak seviyede olmalı.
- Bu dönemde, artan enerji ve protein ihtiyacını göz önünde bulundurmaya özen göstermelisin.
- Günlük enerji ihtiyacını kompleks karbonhidratlardan karşılamayı deneyebilirsin.
- Minik misafirinin vücudunun yapıtaşları olan protein ihtiyacını her gün karşılamaya dikkat etmelisin. Vücut için çok gerekli olan bu proteinleri hayvansal ve bitkisel kaynaklı besinlerden karşılayabilirsin. Hayvansal proteinler için et, süt, yumurta gibi besinleri yemeli; bitkisel kaynaklı proteinler için ise mevsimine göre, günlük 4-5 porsiyon bakliyat ve ıspanak, kuşkonmaz, brokoli, brüksel lahanası gibi yeşil ağırlıklı sebzeleri yemeye özen göstermelisin.
- Günlük 500 ml. süt veya süt ürünü tüketmelisin.
- Artan sıvı gereksinimin için günlük en az 10 bardak su içmelisin.
- Günlük ortalama 6 öğün halinde azar azar ama sık bir şekilde beslenmeyi deneyebilirsin.
- Günlük beslenme rutinin içinde; tereyağı, zeytinyağı, fındık ve balık yağına da yer verebilirsin.
- Beslenmeden karşılayamadığın demir, kalsiyum, çinko, B12 ve D vitamini gibi değerler için doktorunun önerdiği ilaçları kullanmayı ihmal etmemelisin.
Küçük Misafirin İçin Sakınman Gerekenler
Gebelik dönemi için birazcık dişini sıkmalısın, evet. Ama inan sonu çok güzel olacak. Şimdi kendi sağlığın ve küçük bebeğinin sağlığı için sakınman gerekenlere dair birkaç önerimiz olacak.
- Belki çok seviyorsun ama bu süreçte kahve ve çay tüketimini azaltman gerekiyor.
- Alkol ve sigaraya tamamen veda etmeli ve sigara tüketilen ortamlarda bulunmamaya gayret göstermelisin.
- Bu dönem doktorundan habersiz herhangi bir ilaç kullanmaman gerekiyor.
- Hazır yiyecek, içecek ve işlenmiş gıdalardan uzak durman da çok önemli.
Seni ve küçük misafirini önemsiyoruz. Bu en özel vakitleri, hissettiğin duygularla birlikte yazıya dökmeye ne dersin! Hem ilerisi için eşsiz bir anı defteri, hem de çocuğuna verebileceğin en özel hediye…
Juno’nun kaliteli ve bir kadar da rengârenk Anne & Bebek ürünlerine benzersiz fırsatlarla sahip olabilirsin.
Juno Hamilelik ve Anne & Bebek Günlüğü